Hernia onderrug behandelen
Van de mensen met rugklachten heeft ongeveer vijf procent een hernia. Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, wordt er bij voorkeur eerst niet geopereerd.
Wat zijn redenen om u te laten opereren aan een hernia?
-
Alleen bij een zogenaamd Cauda-syndroom met blaas-, en darmontlediging-problemen is het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk, binnen enkele uren, te opereren;
-
Bij alle andere hernia’s is het verstandig in ieder geval zes weken af te wachten of spontaan herstel optreedt. Tachtig procent van alle hernia’s worden namelijk binnen zes tot acht weken door het lichaam zelf opgelost. De restgroep van zo’n twintig procent die klachten blijft houden kan na zes tot acht weken geopereerd worden;
-
Individuele redenen maken dat sommige patiënten zich binnen zes tot acht weken laten opereren. Bijvoorbeeld omdat u erg veel pijn heeft of aanzienlijk wordt belemmerd in uw privéleven of werk. Ook verlammingsverschijnselen kunnen een reden zijn om u te laten opereren.
Hernia behandelen zonder operatie
Er zijn verschillende mogelijkheden om een hernia te behandelen zonder een operatie. Afhankelijk van de hernia en het advies van uw arts zijn er de volgende behandelingstechnieken mogelijk:
-
Kinesitherapie Hierbij kan door intensieve oefeningen en behandelingen de hernia verdwijnen.
-
Chiropractie Hierbij worden diverse druktechnieken toegepast om de bewegelijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de uitstulping minder op de zenuw drukt en de pijn dus afneemt. Chiropractie is geen optie bij een ernstige hernia. In dat geval wordt u doorverwezen door uw chiropractor.
-
Fysiotherapie Dit begint met een periode van rust, gevolgd door intensieve behandeling. De behandeling kan na vier tot zes weken ondersteund worden door zwemmen (rugzwemmen). Bij een acute hernia wordt fysiotherapie afgeraden.
-
Epidurale infiltratie Dit is een inspuiting tussen de wervels. Hierbij wordt met een lange, fijne naald medicatie toegediend net buiten uw ruggenmerg (epiduraal). Deze behandeling is afhankelijk van de staat van uw hernia. Tijdens deze ingreep zit u rechtop. Volgens de richtlijnen van pijnanesthesiologen is deze aanpak slechts in de eerste drie maanden van de klachten zinvol. Deze termijn komt niet overeen met de diverse publicaties in het Journal “SPINE” waar uit naar voren komt dat het verstandig is zes tot acht weken conservatief te behandelen, tenzij er sprake is van een relatieve spoedindicatie.
Zijn er oefeningen die ik kan doen, als ik een rughernia heb? Ja, absoluut. Als u net klachten heeft, dan kunt u lichte oefeningen doen om in een redelijke conditie te blijven. U kunt hierbij denken aan onbelaste oefeningen zoals wandelen en (rug) zwemmen. Ook kunt u na een verwijzing van uw huisarts onder begeleiding van een fysiotherapeut specifieke oefeningen doen. Mocht u kiezen voor een operatie, dan is van belang dat u rond zes weken na uw operatie ook weer begint met het doen van fysiotherapeutische oefeningen. Dit om de kans op terugkeer van de klachten zo klein mogelijk te houden. Eerder beginnen met oefeningen is niet aan te raden omdat er dan een grotere kans op een vroeg recidief ontstaat (opnieuw een hernia op dezelfde plek waar u bent geopereerd). De wond in de tussenwervelschijf heeft namelijk tijd nodig om te herstellen.
Is een natuurlijke genezing van een hernia beter? Tachtig procent van alle hernia’s genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen. U moet zich dan afvragen wat de impact van de klachten is op de kwaliteit van uw leven. U kunt bijvoorbeeld voor een operatie kiezen omdat u nog steeds ernstige pijnklachten heeft, of omdat uw privéleven of uw werk er ernstig door wordt belemmerd. Uit verschillende wetenschappelijke studies in het wereldwijd toonaangevende Journal ‘Spine’ blijkt, dat patiënten die na zes tot acht weken nog steeds klachten hebben en besluiten zich te laten opereren, er na twee en vier jaar in vergelijkend onderzoek statisch significant beter aan toe zijn dan patiënten die zich dan niet laten opereren.