12 oktober 2015
In 2009 begon ik pijn in mijn rechterbeen en onderrug te krijgen. Een bezoek bij de huisarts bracht het woord hernia naar boven. Fysiotherapie bleek de klachten te verlichten. Dus een paar jaar zo doorgesukkeld. Uiteindelijk wilde ik toch een specialist zien. Volgens de neuroloog moest ik gewoon afwachten. Een bezoekje aan de pijnpoli hielp twee weken. Maar de klachten werden erger. Autorijden werd pijnlijk. Een avond uit eten, en lang zitten: pijnlijk. Een klusje doen, grasmaaien, boodschappen doen: pijn in been en onderrug. Paardrijden was mijn passie, ik moest daarmee stoppen en mijn paard wegdoen. Slapen lukte met een stapeltje paracetamol pillen op mijn nachtkasje. Er moest iets gebeuren!
In mijn omgeving ken ik heel wat mensen die een standaard hernia operatie ondergingen. Soms ging het goed, en soms ging het goed fout. De verhalen waren vaak niet positief. Soms tragisch. Dus wilde ik het liever niet proberen. Ik heb maar een rug, en daar ga ik niet mee gokken.
Ik had wel eens iets op televisie gezien, op Radar, en ik ben op internet research gaan doen. Er zijn meer methodes mogelijk, maar PTED leek me, in mijn geval de beste oplossing. Door patiënten ervaringen te lezen, kwam ik bij herniakliniek Iprenbrug terecht. Ik vroeg om informatie, ik werd gevraagd om eerst een MRI scan op te sturen.
Terug naar de neuroloog. Volgens hem, zou ik binnen 10 jaar geen last van de hernia meer hebben, de tussenschijf zou flink gekrompen zijn. En ik zou 76 jaar oud zijn. Ik kreeg mijn MRI scan en ik stuurde het op.
Een telefoontje van de kliniek bracht het goed nieuws: ze konden waarschijnlijk helpen.
Mijn eerste afspraak met Dr. Iprenburg verliep heel prettig, ik kreeg een duidelijk uitleg over mijn probleem en de mogelijke operatie. Maar om zeker te zijn dat de operatie echt nut had, moest ik een week later terugkomen voor een zenuw blokkade op de plaats van de hernia. En ja: de pijn was weg!
Ik moet nog erbij benadrukken dat de dokter en de hele team bijzonder attent en aardig waren. Je bent geen moment een nummer of een bankrekening, maar een persoon die geholpen moet worden, heel prettig!
24 september is de operatie uitgevoerd. Ik heb daar niets van gevoeld. Een paar uur na de operatie mocht ik lopen, de pijn was weg. Na een rit van 4 uur in de auto, was ik dezelfde dag weer thuis.
Ik mocht twee weken niet zitten maar lopen, staan of liggen. Dat klein wondje in mijn zij is alles wat ik van gemerkt heb. Maar ik ben nu pijnvrij! Ik slaap de hele nacht aan een stuk, heerlijk. Ik kan weer gewoon aan tafel zitten. Ik kan weer plannen maken, uit eten, reizen met de auto maken, klussen, ik kijk zelfs naar advertenties voor paarden. Natuurlijk heb ik niet voor niets een hernia opgelopen en ik moet het niet te gek maken. Zware dingen doen, zal ik nu wel laten. Maar ik heb een normale leven terug!
Maar ik vraag me wel af waarom ik zelf mocht uitzoeken wat mijn mogelijkheden waren. Waarom ik van de neuroloog niet gehoord heb dat dit mogelijk was. Waarom ik van zoveel gevallen van slecht aflopende standaard operaties hoor, terwijl deze PTED techniek zo doeltreffend werkt. Een klein ingreep voor de patiënt. Waarom de verzekeringen niet betalen zodat iedereen geholpen kan worden?
Ik ben me er in verdiept, internet is daarbij heel handig. Een werkelijk, het lijkt op een klucht met de College van Zorgverzekeringen in de hoofdrol!
Het wordt straks weer vergoed, stond in de krant, jawel! Nog maar vier jaren “ onderzoek”, door mensen die het niet eens menen en dan is het zover. Als het zover komt.
Even tellen: hoeveel duizenden patiënten moeten nog duizenden uren onnodig lijden voordat het zover is? Bestaat er een eenheid voor pijn, zoals kilowatt of kubieke meters? Maar dat interesseert het college voor ziektekostenverzekeringen niet.
En minister Schippers vindt het prima. Ze kan immers de operatie zelf betalen!
Mijn advies is: wacht niet, maak een afspraak met herniakliniek Iprenburg. En als ze kunnen helpen en je moet het zelf betalen? Doe al het mogelijk om het voor elkaar te krijgen. Het is het waard. Want het duurt nog minstens vier jaar voordat het door de verzekering betaald wordt en wat voor leven heb je dan ondertussen?
Dokter Iprenbrug en uw team: heel erg bedankt!