7 december 2016
Het is ook de angst jongens. Dat zei ik toen ik na de hernia operatie voor het eerst weer moest lopen. Op de vraag: en? Van Dr. Iprenbrug antwoordde ik: Fantastisch. Ik heb mijn leven terug. Letterlijk. Ik ben ongelofelijk blij! Ik kan weer lopen.
Vier jaar na dato!
Sinds 1989 heb ik reumatische artritis. Het gevolg is ernstig vergroeide handen en voeten en een aantal aangetaste rugwervels. In beweging blijven is voorwaarde om mijn mobiliteit niet te verliezen. In 2011 kreeg ik te maken met een compressiefractuur in de wervelkolom, precies op de hoogte waar de grote beenzenuwen de wervelkolom verlaten. De beenzenuwen raakten daardoor steeds verder bekneld. Uiteindelijk kon ik niet meer lopen en was de pijn ondragelijk. Pijnstillende medicijnen hadden geen effect meer.
Door het programma Radar op de televisie werd me duidelijk dat er misschien nog een mogelijkheid zou bestaan om van de helse pijn af te komen en misschien weer te kunnen lopen. In het programma werd aan de kaak gesteld dat de PTED operatietechniek veel grotendeels opgegeven Hernia patiënten weer in staat stelde normaal te leven maar dat deze techniek niet door de zorgverzekeraars betaald werd omdat de PTED niet conform de wetenschap en de praktijk zou zijn. Ik heb contact gezocht met de kliniek van dr. Iprenburg en mijn MRI scan gestuurd. Ik kreeg een uitnodiging voor een consult omdat Dr Iprenburg op grond van de scan mogelijkheden zag om me te helpen. Vanaf dat moment kwam ik terecht in een wereld van bevlogen mensen die week in week uit patiënten zien die vaak wanhopig zijn door de pijn en van hun specialist de mededeling hebben gekregen dat je maar moet leren leven met de pijn. De steun en begeleiding, zowel voor als na de operatie is geweldig. De voorlichting en de eerlijkheid m.b.t. de mogelijkheden en risico’s heb ik zeer gewaardeerd. Je wordt voor vol aangezien en geen moment heb je het gevoel dat er maar wat met je gedaan wordt. Op grond van eerlijke informatie neem je uiteindelijk zelf een beslissing.
Uiteindelijk zouden mijn beenzenuwen weer vrij gelegd worden door rondom botweefsel weg te halen. Of dit in een of in twee operaties zou worden gedaan zou afhangen van mijn situatie tijdens de operatie. Het vooruitzicht om zoiets bij bewustzijn mee te moeten maken was behoorlijk angstaanjagend. Het regelmatige telefonische contact in de tijd dat ik moest wachten tot ik geopereerd zou worden heb ik als zeer geruststellend ervaren.
De dag van de operatie staat me nog helder voor de geest, Iedereen in de kliniek zorgde ervoor dat je het gevoel had dat er goed voor je gezorgd zou worden en dat je niet bang hoefde te zijn. Tijdens de operatie zat iemand van de staf naast je en hield je arm vast en er werd steeds verteld wat er gedaan werd. Nadat de linkerkant klaar was werd in overleg met het operatieteam en mij besloten dat ik de rechterkant ook nog wel aankon. Na de operatie kon ik voor het eerst weer eten zonder overgeven te van de pijn. Uiteindelijk kon ik aan het einde van de middag met wat ondersteuning weer rechtop lopen. Ik herinner me dat ik tegen dr Iprenburg zei; U heeft mij mijn leven weer teruggegeven en tot op de dag van vandaag voel ik dat zo. De betrokkenheid van de kliniek in de tijd na de operatie was geweldig. In oktober was het vier jaar geleden dat ik geopereerd ben. Ik kan weer volledig voor mezelf zorgen, de krukken en de rollator gebruik ik al lang niet meer. Auto rijden is al langweer een normale bezigheid. Ik doe huishoudelijke klusjes, kook en bak weer en doe dit alles met veel plezier. Door mijn reuma heeft het allemaal wat langer geduurd maar uiteindelijk ben ik weer in staat om zelfstandig te functioneren.
Als ik nog een keer voor deze keuze zou komen te staan dan zou ik het zonder aarzelen weer doen. Dankzij het bevlogen team van De kliniek is deze ingrijpende gebeurtenis totaal niet traumatisch geweest. Met een ongelofelijk positief en dankbaar gevoel denk ik terug aan deze ervaring.
Ik hoop dat het Zorginstituut Nederland (voorheen College van Zorgverzekeraars) snel tot inkeer komt en dat deze techniek een normaal onderdeel wordt van de aangeboden zorg in Nederland. Het feit dat deze operatietechniek al jaren lang over de hele wereld wordt aangeboden maakt het handelen van het Zorginstituut Nederland des te merkwaardiger.
Angela Verkoelen-van Haag