U kunt een hernia via verschillende operatietechnieken laten verwijderen. Door de jaren heen zijn de technieken voor een hernia operatie sterk verbeterd. De resultaten zijn vaak beter dan wanneer er niet wordt behandeld. Hier vindt u alle gangbare hernia operatietechnieken op een rij.
PTED wordt in medische termen sinds de introductie van de techniek in Nederland in 2004 ook wel de ‘endoscopische hernia operatie door het foramen via de zij’ genoemd. U kunt dit vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) in de zijkant van het lichaam verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) én wordt altijd in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Daarna verblijft u nog ongeveer 2 uur op de verkoever en kunt u daarna gewoon naar huis. Naast de snelheid heeft de endoscopische hernia operatie ook als voordeel dat er bijna geen complicaties zijn en u slechts een klein litteken krijgt. Een ander groot voordeel is een snellere entree in het arbeidsproces. De operatie is dus niet alleen minimaal invasief, maar echt endoscopisch. De internationale benaming is de laatste jaren de TESSYS operatietechniek geworden.
Ga naar: Meer informatie over de PTED hernia operatie techniek
De endoscopische hernia operatie (PTED) kent tal van voordelen ten opzichte van de traditionele hernia operaties.
De traditionele hernia operatie wordt al dan niet door een mini-incisie en al dan niet met een loupe-bril van achteren via de rug uitgevoerd (Dorsaal)
Afbeelding: De klassieke open herniaoperatie
Deze manier van opereren wordt ten onrechte een endoscopische methode genoemd. De micro-‘endoscopische’ (of Medtronic Sofamor Danek) operatie wordt met een incisie van 18 – 20 mm in uw rug uitgevoerd. In de wond wordt een camera gehangen en de operatie wordt via een beeldscherm uitgevoerd. Het is feitelijk geen echte endoscopische operatie. Bij deze techniek is er wel sprake van een minimaal invasieve methode.
Van Dale, het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, vermeldt bij endoscoop: instrument met een holle kijkbuis om lichaamsholten e.d. van binnen te bekijken; ….scopie, onderzoek met een endoscoop
De ‘Micro-Tube methode’ (MTD) vindt niet plaats met een camera in de wond, maar met behulp van de microscoop. Deze methode is afgeleid van de micro-‘endoscopische’ ingreep. De hernia operatie vindt door een buisje/wondspreider plaats onder microscopische zicht en wordt in Nederland door veel neurochirurgen uitgevoerd.
De ‘microscopische hernia operatie’ vindt plaats door een incisie van ongeveer 30 mm. Deze operatie wordt tot nu toe nog beschouwd als de ‘Gouden Standaard’. Bij deze ingreep wordt de spier Musculus Multifidus (dit is de belangrijkste stabilisator van de rug) van de doornuitsteeksels (de ‘punten’ van de ruggengraat) losgemaakt en afgeschoven. Na het inzetten van een wondspreider wordt een microscoop boven de wond gebracht. Vervolgens wordt een stukje bot van de wervelboog verwijderd, samen met de bandverbinding tussen de boog en de daaronder liggende boog (ligamentum flavum). De uittredende zenuw en de ruggenmergzak (duraalzak) worden opzij gehouden en de hernia wordt verwijderd.
Het losmaken van de Musculus Multifidus spier veroorzaakt op grond van verschillende studies na een operatie vaker blijvende rugklachten. (Ruetten 2008, Kawaguchi 1994, 1996, 1998, Gejo 2000)
Om de verschillen tussen een herniaoperatie overzichtelijk weer te geven is er een onderscheid te maken in twee hoofdgroepen:
Klassieke hernia operatie:
De klassieke hernia operatie is een operatie van achteren (dorsale toegang). Deze operaties vinden plaats onder volledige verdoving of met een ruggenprik (spinale anesthesie). U moet hiervoor opgenomen worden. De volgende technieken vallen onder de klassieke hernia operaties:
Endoscopische hernia operatie:
De PTED operatie (TESSYS-techniek). Deze operatie gaat door het foramen. Dit is het gat aan weerszijden tussen de wervellichamen waar de zenuw doorheen loopt. U kunt deze operatie vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) in de zijkant van het lichaam verwijderd, altijd in dagbehandeling en onder locale verdoving (analgo-sedatie).
Overweegt u een hernia operatie en wilt u advies? Vul dan ons diagnoseformulier in. Met een ingevuld formulier hebben we voldoende informatie om u te adviseren over een operatie. Bovendien is het advies gratis. Dus vul gerust het diagnoseformulier in.
Vraag advies aan
Vul het diagnoseformulier in en beschrijf daarbij zo gedetailleerd mogelijk uw klachten. Wij bespreken uw gegevens in ons team. We bellen u daarna met een gratis en vrijblijvend behandeladvies op.
Naar DiagnoseformulierU krijgt een behandeladvies toegestuurd. Daarna kunt u op korte termijn een consult aanvragen om u te laten informeren. Wilt u daarna een endoscopische operatie? Dan bespreken we uitgebreid alle mogelijkheden.
De operatie kan snel plaatsvinden. Op de dag van de operatie meldt u zich in de kliniek. De voorbereiding duurt een uur, de operatie zelf neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Zo’n twee uur later loopt u pijnloos de kliniek weer uit!
Van de mensen met rugklachten heeft ongeveer vijf procent een hernia. Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, wordt er bij voorkeur eerst niet geopereerd. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden. Hetzelfde geldt voor een stenose al dan niet in combinatie met een hernia. Ook die hoeft niet altijd geopereerd te worden.
Uit verschillende wetenschappelijke studies in het wereldwijd toonaangevende Journal ‘Spine’ blijkt, dat patiënten die na zes tot acht weken nog steeds klachten hebben en besluiten zich te laten opereren, er na twee en vier jaar in vergelijkend onderzoek statisch significant beter aan toe zijn dan patiënten die zich dan niet laten opereren.
Endoscopische Transforaminale herniaoperatie | Herniaoperaties via de achterkant |
Operatiewond is slechts 0,8 cm | Wond is 3,0 cm of groter |
De hernia operatie is onder plaatselijke verdoving (analgo sedatie) | Operatie onder algehele narcose |
Herstelperiode na operatie circa 3-6 weken | Herstelperiode 6-12 weken |
Het risico op beschadiging van spieren, zenuwen en banden bij endoscopische hernia operatie is bijna nihil | Grotere kans op beschadigingen en rugklachten door instabiliteit wervelkolom en beschadiging van de M. Multifidus |
Opnameduur endoscopische herniaoperatie: dezelfde dag naar huis | Opnameduur: 1 tot meerdere dagen |
Littekens worden omzeild en de vorming van nieuw littekenweefsel wordt voorkomen of tot een minimum beperkt | De kans op littekenweefsel vorming (in min of meerdere mate) is 10 procent |