Bij Herniakliniek worden hernia’s verwijderd met de zogeheten PTED techniek. PTED staat voor Percutaan Transforminale Endoscopische Disectomie. We leggen het stapsgewijs aan u uit:
De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) en wordt in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie zoals die in Iprenburg Herniakliniek wordt uitgevoerd is de enige échte endoscopische herniaoperatie. Door een werkschacht van 7,5 mm en door een werkkanaal van 3,7 mm wordt onder endoscopisch zicht (met een camera) de hernia verwijderd.
Voorafgaand aan de hernia of stenose operatie wordt uw huid verdoofd en krijgt u pijnstilling via een infuus. Dit wordt ook wel analgo-sedatie genoemd. Door deze vorm van verdoven voelt u vrijwel geen pijn.
Wel kunt u een lichte pijn voelen wanneer er tijdens de operatie een stukje botvlies van het bot wordt verwijderd. Dit duurt maar even en is heel normaal; u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Onze chirurg zal tijdens de operatie ook vooraf aangeven dat deze lichte pijn kan ontstaan. Indien noodzakelijk kan de verdoving iets worden verhoogd, zodat de pijn snel afzwakt.
De toegepaste verdoving is zeer veilig. Bovendien wordt u tijdens de operatie nauwlettend in de gaten gehouden door ons zeer ervaren team van anesthesisten. De medicatie is na de operatie zeer snel uit uw bloed verdwenen, waardoor u zelfs binnen twee uur na de operatie alweer naar huis kunt! De door Iprenburg Herniakliniek toegepaste vorm van opereren is, in tegenstelling tot de traditionele operatie in een ziekenhuis, ook vrijwel niet belastend voor uw lichaam. Sterker nog, de meeste van onze patiënten zeggen na de ingreep dat ze een bezoek aan de tandarts erger vinden!
Iprenburg Herniakliniek kan vrijwel alle nek- en rughernia’s, zowel de primaire hernia’s, recidieven en de foraminale hernia’s met behulp van de PTED-techniek behandelen. Om u goed te kunnen adviseren vragen wij u om altijd vooraf het diagnoseformulier in te vullen, een MRI van de nek of lage rug (die niet ouder mag zijn dan zes maanden) en zo mogelijk een recent MRI-verslag bij te voegen.
Als de hernia verwijderd moet worden, zijn er ook andere hernia operatietechnieken. Uw huisarts kan u eventueel helpen om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken. Indien uw huisarts onvoldoende kennis over de PTED-techniek heeft, kunt u hem of haar verwijzen naar de video ‘TESSYS (in Nederland PTED) Technique Step by Step’. Deze is bij onze kliniek verkrijgbaar. Uiteraard kan uw huisarts altijd zelf contact met ons opnemen voor intercollegiaal overleg met onze chirurgen.
Vanuit het Ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden aan ZBC’s andere eisen gesteld dan aan een regulier ziekenhuis, waaronder een leeftijdsgrens. In onze kliniek mogen wij patiënten tussen 18 en 75 jaar opereren mits er geen contra-indicaties zijn.
Overweegt u een hernia operatie en wilt u advies? Vul dan ons diagnoseformulier in. Met een ingevuld formulier hebben we voldoende informatie om u te adviseren over een operatie. Bovendien is het advies gratis. Dus vul gerust het diagnoseformulier in.
Vraag advies aanPTED wordt in medische termen sinds de introductie van de techniek in Nederland in 2004 ook wel de ‘endoscopische hernia operatie door het foramen via de zij’ genoemd. U kunt dit vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) in de zijkant van het lichaam verwijderd.
Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) én wordt altijd in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Daarna verblijft u nog ongeveer 2 uur op de verkoever en kunt u daarna gewoon naar huis.
Naast de snelheid heeft de endoscopische hernia operatie ook als voordeel dat er bijna geen complicaties zijn en u slechts een klein litteken krijgt. Een ander groot voordeel is een snellere entree in het arbeidsproces.
Iprenburg Herniakliniek is de enige kliniek in Nederland die in alle gevallen de tussenwervelschijf weer dicht last en verstevigd bij de PTED operatie na het verwijderen van de hernia.
Tijdsindicatie | Percentage |
3 months | 5,4% |
1 year | 7,4% |
5 years | 13,5% |
Tijdsindicatie | Percentage |
1-6 years | 8,4% |
Hoe gaat het contact met de anesthesioloog? Moet ik hiervoor nog een keer terugkomen?
Wanneer u voor een operatie in aanmerking komt, dan wordt een uitgebreide pre-operatieve vragenlijst ingevuld. Deze wordt beoordeeld door dr. Godschalx, onze anesthesioloog en pijnspecialist. Hij belt u voorafgaand aan de operatie, stelt u eventueel aanvullende vragen en bespreekt de gang van zaken met u.
In een aantal gevallen is een aanvullend pre-operatief onderzoek nodig. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een cardiologisch centrum. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is er altijd een uitvoerig pre-operatief cardiologisch onderzoek nodig omdat we maximaal zorgvuldig en nauwkeurig werken.
We bespreken altijd duidelijk met u of en waarom er een aanvullend onderzoek nodig is, waar u dit onderzoek kunt laten uitvoeren en regelen dit aansluitend ook voor u. Heeft u vragen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Geen volledige narcose en geen ruggenprik – Eén van de grote voordelen van de PTED operatie die door Iprenburg Herniakliniek wordt uitgevoerd, is dat u onder plaatselijke verdoving geopereerd wordt. Gedurende de ingreep zal de anesthesioloog er voor zorgen dat u de operatie zo comfortabel mogelijk ervaart. Om dit te bereiken, wordt u voorafgaand aan de operatie voorbereid op de operatie met een rustgevend tabletje en wordt er een infuus aangebracht in uw arm. Met dit infuus geven we (indien nodig per patiënt variërende), extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie). Deze manier van verdoven maakt de ingreep extreem veilig. De meeste patiënten zeggen achteraf dat de operatie ze zeer is meegevallen. Ze geven aan een bezoek aan de tandarts erger te vinden!
Deze manier van opereren betekent ook dat de specifieke risico’s van een algehele narcose of een ruggenprik niet aanwezig zijn. Een bijkomend voordeel is dat de kans op beschadiging van een zenuw zeer klein is. Tijdens de ingreep bent u wakker en zijn uw benen niet verdoofd: u voelt daarom zelf of de chirurg te dicht bij belangrijke zenuwen komt. Dat klinkt wellicht spannend, maar maakt juist dat deze techniek u extra veiligheid biedt. Wanneer u dat liever heeft mag u slapen, maar u blijft altijd wekbaar.
U kunt bij Iprenburg Herniakliniek niet geopereerd worden als u zwanger bent, omdat de medicatie die gedurende de operatie onder analgo-sedatie gegeven wordt, de zich ontwikkelende baby zou kunnen beschadigen.
In “Spine”, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de rugchirurgie, zijn recent enkele belangrijke publicaties verschenen. De publicaties zijn geschreven in de Engelse taal.
Het overgrote deel van de patiënten heeft één hernia. Het komt echter ook voor dat er meerdere hernia’s zijn. Indien nodig kan Iprenburg Herniakliniek deze hernia’s in één operatiesessie behandelen. De duur van de ingreep wordt hierdoor vanzelfsprekend ook bijna twee keer zo lang.
Ja. Met PTED kunnen ook dubbele hernia’s verholpen worden. Zelfs hernia’s die zich uitstrekken van de linker- naar de rechterkant kunnen doorgaans vanuit één kant helemaal verwijderd worden.
Iprenburg Herniakliniek is er samen met veel internationale collega’s (de techniek wordt wereldwijd in meer dan vijftig landen uitgevoerd) van overtuigd dat de endoscopische herniaoperatie volgens de PTED techniek de ‘Gouden Standaard’ van de toekomst is. Iprenburg Herniakliniek is als enige kliniek in Nederland super-gespecialiseerd in deze ingreep en voert de endoscopische hernia operatie wekelijks op meerdere dagen uit. Deze operatietechniek is uitermate geschikt voor het verwijderen van vrijwel alle hernia’s en voor het verhelpen van een stenose, al dan niet in combinatie met hernia’s van het foramen.
Deze patiënt had een dubbele hernia op L4-L5 en L5-S1. Hij wilde zich eerst op advies van de neuroloog met lokale pijnbestrijding via de pijn zich laten behandelen maar daar was pas over een maand plek en zolang kon en wilde de hij niet wachten. Binnen-schuifelend, voetje voor voetje en binnen twee uur na de ingreep weer fier en kwiek lopend.
Op deze 3D-animatie ziet u goed hoe een hernia met deze operatie techniek wordt verwijderd.
U kunt een hernia via verschillende soorten operatiemethoden laten verwijderen. Door de jaren heen zijn de technieken en zeker ook het instrumentarium voor een hernia operatie sterk verbeterd. De resultaten zijn vaak beter dan wanneer er niet wordt behandeld! PTED is volgens ons en internationale collega’s de snelste en beste operatietechniek die er is om van uw pijn af te komen. Doorgaans kunt u twee uur na de ingreep zonder pijn in uw been weer bewegen en naar huis gaan.
Overweegt u een herniaoperatie en wilt u advies? We kunnen u goed adviseren nadat we informatie hebben gekregen van de voorgeschiedenis, de klachten, een neurologisch/orthopedisch onderzoek en na bestudering van een recente MRI-scan. Vul daarom ons diagnoseformulier in.
Vrijblijvend behandeladvies
Vul het diagnoseformulier in en beschrijf daarbij zo gedetailleerd mogelijk uw klachten. Wij bespreken uw gegevens in ons team. We bellen u daarna met een gratis en vrijblijvend behandeladvies op.
Naar DiagnoseformulierU krijgt een behandeladvies toegestuurd. Daarna kunt u op korte termijn een consult aanvragen om u te laten informeren. Wilt u daarna een endoscopische operatie? Dan bespreken we uitgebreid alle mogelijkheden.
De operatie kan snel plaatsvinden. Op de dag van de operatie meldt u zich in de kliniek. De voorbereiding duurt een uur, de operatie zelf neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Zo’n twee uur later loopt u pijnloos de kliniek weer uit!