Iprenburg Herniakliniek werkt met een hoogopgeleid team specialisten die nauw en goed samenwerken. Dit, gekoppeld aan de vooruitstrevende techniek die wij gebruiken, maakt dat er tot dusver bij operaties geen ernstige complicaties zijn opgetreden.
Uiteraard staan uw veiligheid en gezondheid voorop, vandaar dat wij goede afspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen in onze directe omgeving. Mochten er onverhoopt toch complicaties ontstaan, dan wordt u overgeplaatst naar een van deze ziekenhuizen.
Bij een endoscopische hernia operatie door Iprenburg Herniakliniek kunt u doorgaans twee uur na de ingreep zonder pijn in het been weer bewegen en naar huis gaan. De meeste patiënten kunnen, afhankelijk van hun beroep, hun werkzaamheden binnen drie tot zes weken weer hervatten. Ongeveer zes weken na de operatie kunt u beginnen met fysiotherapie om de kans op terugkeer van de klachten zo klein mogelijk te houden.
Soms duurt de revalidatie wat langer. Vaak is dit het gevolg van de ernst en de duur van de compressie van de hernia op de zenuw en uw leeftijd. Hoe jonger u bent, hoe sneller het herstel meestal gaat. Een langere revalidatie is niet iets om u zorgen over te maken. Mocht u herstel langer duren, dan is het verstandig om ook langer naar de fysiotherapeut te gaan. Eventueel kunt u, na overleg met ons, uw fysiotherapeut of uw huisarts, medicijnen gaan gebruiken.
Meer leest u op onze pagina over herstel en revalidatie.
Het antwoord op deze vraag is per persoon verschillend. Dit hangt af van de conditie van uw rug en buikspieren. Topsporters kunnen de training na ongeveer zes weken weer geleidelijk aan hervatten. Eerder is onverstandig omdat de operatiewond in de tussenwervelschijf deze tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer u niet professioneel sport, raden wij u aan om te wachten tot de conditie van de rug en buikspieren weer op pijl is. U kunt dit het beste met uw fysiotherapeut bespreken.
Na de ingreep krijgt u een korset. Dit korset zorgt voor ondersteuning bij zitten, autorijden, staan en lopen. U draagt het in de eerste twee tot vier weken, afhankelijk van uw behoefte. De eerste 24 uur draagt u het korset dag én nacht, in week een en twee na de ingreep alleen overdag. In week drie en vier kun u het korset af en toe af doen en in de twee weken daarna bouwt u het dragen van het korset langzaam af.
Het is onverstandig om na de operatie zonder korset op uw buik te gaan liggen. Er treedt dan namelijk een overstrekking van de lendenwervelkolom op. Hierdoor komt er meer druk op de operatiewond in de tussenwervelschijf. Dit maakt de kans op een terugkerende hernia (een recidief hernia) groter.
Ja. Na de operatie krijgt u op de uitslaapkamer (de verkoever) een korset om. Dit korset geeft u de nodige steun. Traplopen is daardoor geen enkel probleem.
Die kans is erg klein. Bij een operatie met de PTED techniek wordt een klein sneetje in de huid gemaakt van 8 mm. Bovendien, en dat is belangrijker, wordt de stabiliteit van de wervelkolom niet aangetast en blijft de Musculus Multifidus, de belangrijkste rugspier voor de stabiliteit, in tact.
Uiteraard! In de week na uw operatie wordt u gebeld om de voortgang van uw herstel met u te bespreken. Drie weken na uw operatie geeft u zelf per e-mail nog een update. Hierop reageren wij telefonisch of per e-mail. Ongeveer zes weken na de operatie vindt nog een afrondend telefoongesprek met onze anesthesioloog plaats. Overigens is de kliniek in geval van calamiteiten 24 uur per dag via ons algemene telefoonnummer bereikbaar.
Mocht u onverhoopt klachten blijven ondervinden, dan bent u uiteraard van harte welkom bij Iprenburg Herniakliniek voor een nacontrole.
Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, komen complicaties gelukkig weinig voor. Mocht u na terugkeer naar huis vragen hebben of het vermoeden hebben dat er toch een complicatie is opgetreden, dan kunt u uiteraard dag en nacht contact opnemen met onze kliniek via telefoonnummer 085-2103004.
Mocht u onverhoopt klachten blijven ondervinden, dan bent u uiteraard van harte welkom bij Iprenburg Herniakliniek voor een nacontrole.