Van de mensen met rugklachten heeft ongeveer vijf procent een hernia. Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, vindt er bij voorkeur geen hernia operatie plaats. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden. Hetzelfde geldt voor een stenose, al dan niet in combinatie met een hernia. Ook die hoeft niet altijd geopereerd te worden.
Als u na zes tot acht weken nog steeds klachten heeft, kunt u een hernia operatie overwegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dan nog duidelijke klachten hebben en aan een hernia zijn geopereerd, in vergelijkend onderzoek significant beter af zijn dan mensen die niet worden geopereerd.
Als uw hernia verwijderd moet worden, dan zijn er verschillende technieken, waaronder de endoscopische hernia operatie die wordt uitgevoerd door Iprenburg Herniakliniek. Wellicht kan uw huisarts u helpen om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken. Helaas zijn echter nog niet alle huisartsen op de hoogte van de nieuwste operatietechnieken.
Als u kiest voor een hernia operatie, dan wordt u in het algemeen niet eerder dan na zes weken en bij voorkeur niet later dan na zes maanden geopereerd. Als er sprake is van een verlamming of van een andere (relatieve) spoedindicatie, dan wordt vaak wel eerder geopereerd. Wanneer de hernia pas na zes maanden geopereerd wordt, dan kunnen er verklevingen van de hernia met zenuwweefsel zijn. Dit kan leiden tot littekenweefsel en daardoor de operatie bemoeilijken.
Wanneer er sprake is van het Caudasyndroom, dat wil zeggen dat er geen controle over het urineren en/of de ontlasting is, moet er direct ingegrepen worden!
In de overige gevallen is het raadzaam om zes tot acht weken te wachten voordat er geopereerd wordt. Soms is er echter sprake van een relatieve operatie-indicatie en kan het verstandig zijn om eerder dan zes tot acht weken te opereren. De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn:
Lees meer over hernia operatie techieken.
Een hernia en/of een vernauwing (stenose) van het foramen zijn verschillende aandoeningen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze vaak verholpen kunnen worden door een Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (afgekort PTED). Internationaal wordt de PTED techniek TESSYS procedure genoemd. U kunt dit vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) via de zijkant van het lichaam verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) én wordt in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur en aansluitend verblijft u nog twee uur op onze verkoever. Daarna kunt als bijrijder gewoon naar huis.
Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies